2-Spine

Delta's bouwen is leuk. Speciale delta's bouwen is nog leuker. Een tijdje terug wilde ik een nieuwe delta bouwen, hij moest vrij breed zijn, geschikt voor lichte wind en iets bijzonders hebben. Ik herinnerde me dat ik een tijd geleden ergens in een tijdschrift een vlieger heb gezien met een dubbele middenstaander (spine). Deze drie idee-en heb ik gecombineerd, en voila de 2-spine. De vlieger is groot met een relatief licht frame (4 mm carbon), hierdoor is hij duidelijk een lichte wind vlieger. De eerste versie deed het bij zeer lichte wind al prima. Bij wat hardere wind echter(>2bft) begon hij te klapperen (de beide vleugelstokken klapten een paar milimeter naar binnen, waarna de wind kon ontsnappen, zodra ze weer terugklapten begon het circus opnieuw). De standaard manier om dit op te lossen is een extra spreider (een klein spreidertje boven in de neus). Dit werkte prima, alleen verpest het de optisch grap van de dubbele spine...
De oplossing voor dit dilemma was het plaatsen van de boven spreider tussen de vleugelstok en de onderste spreider (zie foto). Dit ziet er hardstikke mooi uit terwijl het windbereik van de vlieger nu is vergroot tot 3.5 Bft...
Ik hoop dat jullie even veel plezier aan deze vlieger zullen beleven als ik er mee heb gehad.

PS later bleek het idee van deze vlieger al eens toegepast te zijn in de "Gemini". Daar is de ruimte tussen de 2 spines echter opgevuld met doek, niettemin een erg mooie vlieger

Materiaal lijst:

  • 1m Icarex doek
  • 2m Dacronband 5 cm
  • 3m Spinnakerband 5 cm
  • 15cm Autogordel band
  • 1m Vinyl slang
  • 4 Excel RCF Carbon stok (hol) 150cm x 4mm
  • 1m Excel CF Carbon stok (massief) 4mm
  • 1m Glasfiber stok (massief) 2mm
  • 12 Stopper clips 4mm
  • 4 Dopjes 4mm
  • 4 Spargrabber 2-4mm
  • 4 Splitdoppen 4mm
  • 4 Sailgrabber 2mm
  • 1 Messing koppelstuk 4mm (als boor!)
  • 1 Secondenlijm
  • 10m Toomtouw dacron 30 kg

    1) Doek uitknippen (zie figuur 1)

    LET OP: MAL IS ZONDER ZOOMTOEGIFT!
    De vleugelsstokrand van de mal kan afgetekend worden met een gebogen fibertje. De rest van de mal moet met behulp van een raster worden uitgezet (als je al meer ervaring hebt kun je dit ook mbv een fibertje uitzetten). Leg de mal op het icarex doek. Teken de mal af op het doek. Teken een extra rand van +/- 7 mm voor de zoom toegift bij de vleugelstok & staander tunnel. De zoomtoegift voor de trailing edge wat korter kiezen, zodat het omzomen makkelijker gaat. Voorkeur gaat uit naar knippen ipv heet snijden.
    figuur 1

    2) Omzomen trailing edge (zie figuur 2)

    Zoom de trialing edge om. Zorg dat er een smalle (2mm) tunnel overblijft waar later het spankoord doorheen getrokken kan worden. De bedoeling is dat het "flapje" aan de achterkant van de vlieger komt. De sterke kromming (a) is erg lastig te naaien, naai rustig en stukje voor stukje. (Dit zou eventueel opgelost kunnen worden door het doek in twee-en te delen waarbij de twee delen eerst omgezoomd kunnen worden, waarna ze aan elkaar gezet kunnen worden (Dit is echter nog niet uitgeprobeerd).
    figuur 2

    3) Vastnaaien vleugelstok hoes

    De vleugelstok hoes is van spinnaker band. Prepareer eerst de spinnakerband door hem dubbel te vouwen. Leg de icarex stof tussen de dubbelgevouwen stof. De rand van de mal moet oplijnen met de rand van het spinnakerband. Zet de eerste naad met de rand van je naaimachinevoetje gelijk aan de rand van de overgang tussen het icarex en de spinnakerband. Maak de tweede naad dichter bij het icarex. De uiteindelijke vlieger wordt dus de vorm van de mal, uitgebreid met een 2.5cm brede vleugelstokhoes (5 cm delen door 2).

    4) Vastnaaien staander hoes

    De staanderhoes wordt analoog gemaakt aan de vleugelstokhoes, echter hier wordt Dacron voor gebruikt.

    5) Vastnaaien verstevigingen op vleugelstok hoes

    Op de kritische punten wordt de vleugelstok hoes verstevigd met stukjes dacron. Sla stukjes van 7 cm dubbel en naai ze vast op punten b,c,d en e. Zorg dat de stokken nog steeds door de tunnel heen kunnen (zie foto 3).
    foto 3

    6) Vastnaaien neus

    Een van de lastigste klusjes. Voor de neus wordt een stuk veiligheidsgordel gebruikt. Dit wordt dubbelgeslagen om de neus heen. Het stuk veiligheidsgordel is de enige vaste verbinding tussen de twee vleugels. Zorg dat er nog enige flexibilteit in zit zodat je de vlieger later ook nog kunt opvouwen. Ook weer niet te veel, want dan wordt de vlieger weer te flexibel (zie foto 4).
    foto 4

    7) Uitsnijden gaten voor dwarsverbinders in vleugelstokken

    Op punten c,d moeten uitsparingen gemaakt worden voor de koppelstukken (zie foto 3). De uitsparingen moeten typisch zo'n 3 cm breed zijn. Ik knip ze normaal, een nadeel hiervan is wel dat ze kunnen gaan rafelen... Heet snijden (of na smelten) is misschien beter. Punten c en D moeten op respectievelijk 32 en 82 cm afstand van de neus komen (gemeten rechtstreeks, niet via de kromme lijn). Het gat f wordt pas uitgeknipt zodra de vleugelstokken & onderste spreider 1 keer gepast zijn (om de hoogte te bepalen).

    8) Maken dwarsverbinders

    Alle koppelstukken behalve de verbinding tussen de onderste spreider en de staanders worden gemaakt door een stuk slang aan 1 kant te doorboren met een messing koppelstuk (gebruik een boormachine). De verbindingen tussen de onderste spreider en de staander wordt gemaakt door een stuk slang twee keer haaks op elkaar te doorboren.

    9) Vleugel, staander & onderste spreider stok op maat zagen

    LET OP: NOG NIET DE BOVENSTE SPREIDERS & WHISKERS VERZAGEN! Zaag de volgende stokken af op maat:
    2 x vleugel stok (4mm, hol) 139 cm
    2 x staander (4mm, hol) 61 cm
    1 x onderste spreider stok (4mm,hol) 139 cm
    Om de twee staanders uit elkaar te duwen wordt een 6mm carbon stok gebruikt die over de onderste spreider stok geschoven wordt.
    1 x spreider stok (6mm,hol) 15 cm

    10) Plaatsen vleugelstok & onderste spreider stok & opspannen

    Lijm een dopje op de vleugelstok. Schuif de dwarsverbinders op de stokken. Schuif de stok van bovenaf in c, schuif hem door naar d, plaats de 2de dwarsverbinder, schuif hem helemaal door tot het dopje in c weer naar boven kan. Lijm een splitdop op de stok. Voor het opspannen haal je dun dacron draad (30kg) met een naald door de onderste stukken van de stokken hoezen (vandaar de dacron verstevigingen). Het zeil met behulp van de splitdop en de dacrondraad strak opspannen (zie foto 5). Nadat de stok & het zeil opgespannen zijn, kunnen de stopperclip boven en onder de dwarsverbinders geplaatst & vastgelijmd worden (met een druppel secondenlijm).
    foto 5

    11) Plaatsen staanderstok

    Schuif de 6mm spreiderstok over de onderste spreider. Plaats de onderste spreider tussen de vleugelstokken. Meet af waar de gaten voor de dwarsverbinders moeten komen in de staanderhoezen (hou de twee staanderhoezen aan beide kanten van de spreiderstok). Knip de gaten uit. Plaats de staander stokken analoog aan de vleugelstok (zie 10).
    foto 6

    12) Op maat zagen whiskers

    Zaag de whiskers (2 mm glasfiber) zo af dat het zeil goed gespannen staat. In mijn geval waren de buitenste whiskers 15.5 cm, de binnenste twee waren 11.5 cm. Door de whiskers te "tunen" kunnen verschillende vormen aan het zeil worden gegeven. De vlieger zal een heel ander profiel krijgen als je de buitenste whisker korter, of nou net langer dan de binnenste maakt. De whiskers worden met behulp van een sail grabber aan het zeil bevestigd (brand een klein gaatje met behulp van een naald in het zeil). Een spar grabber wordt gebruikt om de verbinding met de spreider te maken.

    13) Op maat zagen bovenste spreiders

    Plaats alle whiskers. Plaats de onderste spreiders. Zorg dat al het doek is opgespannen. De bovenste spreiders (4 mm massief koolstof) moeten nu zo gekozen worden dat ze goed strak zitten tussen de vleugelstokken en de onderste spreider. In mijn geval waren ze 40.5 cm lang.

    14) Plaatsen spankoord.

    Haal een span koord (30 kg dacron of dunner) met een naald door de omgeslagen trailing edge. Door dit spankoord strakker te zetten, kan eventueel geruis van de vlieger verminderd worden.

    13) Tomen

    De vlieger is uitgerust met een standaard toom. De maten zijn aangegeven in figuur 2. De toompunten b liggen 1 cm onder de neus dmv een toomknoop in de staander. Toompunten d en f liggen onder de dwarsverbinder. Omdat de vlieger zo enorm breed is liggen de toompunten erg dicht tegen de vleugelrand (om overstuur te voorkomen). Waarschijnlijk is dit model erg goed geschikt voor een turbo toom. Hier ben ik echter nog niet aan toe gekomen.

    Succes!!

    Heel veel succes met het bouwen. Ik ben zeer benieuwd wie allemaal een poging waagt. Op m'n website (www.bozon.lunarpages.com) zal ik de plannen & eventuele foto's openbaar maken. Wie nog vragen heeft kan me gerust even mailen: bartbozon@hotmail.com