3/6 Hoek

 
 

 

3/6 Hoek

Een gebogen vlieger die veel lijkt op de ruitvlieger en ook wel wat weg heeft van een hexagon. Voor de stabiliteit moet de bovenspanner rond worden getrokken. Verder moet er een rafelstaart onder worden  bevestigd met een lengte van 6 tot 8 meter. Dit model is echt een lichtweer vlieger. Toch kan dit vliegertje ook met 4 Bft. stabiel in de lucht blijven.  naar boven

MATERIAAL
1,5 m1 spinnakernylon 36 grams
3 stuks RCF (hol) Ø 4 mm lengte 82,5 cm
6 einddopjes voor Ø 4 mm 
2,5 m1 spinnakerzoomband
dacron voor verstevigingen
2 alu-toomringen
3 m1 toomlijn 1,5 mm
1 alu-lijnspanner

ZEIL

Teken op het spinnakernylon het zeilplan uit. Gebruik  een loodlijn precies door het verticale midden van de vlieger en zet de maten links en rechts gelijk uit. De draadrichting moet gelijk liggen met de horizontale spanner, i.v.m de rek. Als het zeil uitgeseald is even controleren of de symmetrie klopt. Nu kunnen de dacron tasjes worden gemaakt uit twee lagen dacron. Het mooiste is als het dacron segment dat tegen het spinnakernylon wordt genaaid iets groter is dan het segment dat daar weer op komt. Denk er aan, maak de tasjes niet te diep, het frame moet maar 2 cm in het tasje komen ( denk ook aan de randafwerking die hier overheen komt. Elke centime­ter die er meer in moet vraagt om meer doorbuiging van de spanner, en koolstof buigt van nature moeilijk. Zitten alle tasje op z'n plek dan kan de randafwerking er omheen. Vervolgens de drie dacron verstevigingrondjes die achter de kruising van de span­ners zitten. Op de bovenste twee word een mogelijkheid om de spanner op z'n plaats te houden genaaid, b.v. een lus van een veter of een bandje gemaakt van spinnaker­nylon. Deze bevestiging voorkomt dat de bovenligger met het krom trekken weg kan kantelen. Als laatste naaien we op alle hoekpunten een lusje om, of de toom, of de staart aan te bevestigen. De twee lusjes, op de hoeken van de krom te trekken ligger, dienen naar binnen toe te worden genaaid. Alle andere lusjes wijzen naar buiten en steken een halve centimeter buiten de randafwerking uit.
naar boven 

FRAME

Het frame op lengte maken en monteren, en zorgen dat de spanners niet teveel spanning op het doek zetten. Dit maakt dat het doek gaat rimpelen en plooien. De spanners moeten op de volgende wijze worden geplaatst. Eerst de ligger omdat die door de lusjes op z'n plek word gehouden. Vervolgens worden de andere spanners geplaatst, maar let wel, die komen tussen de al geplaatste ligger en het zeil in.

STAART

Seal uit de volle baanbreedte (van 104 cm) 8 stroken van minstens 10 cm breed en naai op het midden van die stroken een dunne lijn vast. Dit maakt dat de staart bij eventueel in de knoop komen of vast zitten niet in twee stukken kan worden gerukt. Maak met de sealer of eventueel met de schaar aan beide zijden van de opgestikte lijn insnijdingen met een onderlinge afstand van 1 cm. Zo ontstaat de franjestaart. Maak aan de bovenzijde van de staart een tweetal bevestigingslussen om ze aan de onderkant van de vlieger te bevestigen. Dit kan door gebruik te maken van twee kleine wartels met haak. naar boven

TOOM

Tussen de twee bovenste hoekpunten word een stuk toomlijn verbonden van ± 90 cm. Hierin moet centraal een toomring worden opgenomen d.m.v. een kattenklauw­knoop. Door het onderste verstevigingrondje ( onderste kruising ) word een gaatje geprikt om een toomlijn door te halen. Die moet met een lus om beide spanners komen te zitten. Deze lijn van ± 1 meter wordt vervolgens aan de reeds vastgemaak­te toomring in de boventoom bevestigd. De toomring in de onderste toomlijn moet proefondervindelijk op het vliegerveldje worden ingeregeld. Voor dat er gevliegerd kan worden moet de ligger rondgespannen worden, zo'n 8 tot 10 cm moet voldoende zijn. 

Dan de vliegerlijn er aan en vliegeren maar. Veel succes met je 3-6 Hoek.  naar boven