cocody

(1989/5) Cody's oorlogsvlieger is een zeer stabiele vlieger met een goede stijgkracht, die de mogelijkheid heeft om in een groot spectrum van windsnelheden te vliegen; kortom een sterke betrouwbare vlieger. Om deze reden was het mijn bedoeling, een trein kleine Cody's te bouwen. De resultaten van de eerste vluchten met een kleine Cody waren niet zo goed. Er waren problemen met de twee grote vleugels. Daarom heb ik naar een vleugel gezocht die eenvoudiger te maken was. Door de vorm van de twee grote vleugels te wijzigen, waardoor men geen bochten meer heeft, worden de staanders die zich in deze vleugels bevinden overbodig. De vleugels zijn bovendien gemakkelijker om uit te snijden en men kan tevens de touwtjes die tussen de staander en de vleugel gespannen zijn, weglaten. Deze variant is weliswaar minder fraai, maar zeker zo stabiel als de grotere Cody.

Afmetingen: A = 115 cm, B = 25 cm, C = 12 cm, D = 50 cm, E = 30 cm, F = 75 cm.

Opmerking: De zomen zijn niet in de aangegeven maten inbegrepen, evenals de kokers voor de staanders. Men moet er ook rekening mee houden dat de maten berekend zijn op de stof; dus de stokken iets groter nemen.

Opmerking redaktie. Met alle waardering voor deze aantrekkelijke Cody-variant willen we toch twee suggesties doen:

  1. Om de middenschotten strak te spannen is het zeker nodig, hun afstand tussen de beide korte staanders wat kleiner te kiezen dan die van de buitenste schotten, zoals bij de originele Cody.
  2. Om de vleugels strak te houden zou een lichte ronding in de buitenranden,die naar de vleugelpunten leiden, ook geen kwaad kunnen.