Aanwijzingen voor het maken van een cody

Zie ook "de codar"

 1. Bepaal aan de hand van de breedte van de stof de te kiezen moduulmaat, dit om zo weinig mogelijk verlies te hebben.
 2. Aan de hand van je gekozen moduulmaat zijn alle maten vanuit de tekening te herleiden.
 3. Maak in papier op schaal een patroon om de hoeveelheid stof te bepalen.
 4. Maak mallen van karton. Karton waar Gazelle-fietsen in verpakt worden is uitermate geschikt. Uw Gazelle-dealer geeft ze vast gratis.
 5. Als zoomband moet je synthetisch band gebruiken. Zwaar band is b.v. te koop bij markiezenzaken voor grote vliegers. Lichter band is in allerlei kleuren te koop bij manufactuurzaken. Geen biasband gebruiken, dit rekt te veel.
 6. Maak de kokers van de staanders zo nauw dat de stokken niet te ruim komen, anders worden deze in de koker rond getrokken.
 7. De kokers van de diagonalen juist weer iets te ruim maken, anders geeft dit problemen bij de montage en demontage.
 8. Bij grote vliegers worden de randen van de rozetten omgevouwen, dit om rafelen te voorkomen. Bij de hele grote vliegers worden dubbele rozetten toegepast waarbij de 2e iets kleiner is. De rozetten per onderdeel aanbrengen, dit betekent dat je eigenlijk overal halve rozetten verwerkt.
 9. Indien het tussenschot rond naar achteren wordt gemaakt geeft dit aanzienlijk meer lift. Zelfs zijn ook de staanders in de vleugels rond te maken. Zie ook oude foto's van Cody vliegers. Let op dat het gat in het tussenschot uit het midden komt.
 10. Om konkaves te tekenen heb je de straal nodig, de benaderende formule hiervoor luidt:
  r = ((p x p) + (q x q)) / (2 x p)
 11. Elk onderdeel wordt apart gemaakt. Ze worden dus later in elkaar gezet. Wanneer het geheel in elkaar zit worden de kokers dichtgezet en er op genaaid. Er is een apart truukje voor nodig om de kokers ter plaatse van de passage aan het doek en onderling vast te zetten.
 12. Om de vlieger op te laten dient er, afhankelijk van de zwaarte van de vlieger, minstens windkracht drie te zijn. Bij windkracht zes wordt de vlieger onstabieler, echter met een luchtanker in de vorm van een achterhangend doek, blijft de vlieger weer rustig hangen. Je behoeft je hiervoor niet te schamen, want Mr. Cody deed het ook!
 13. Bij het laten landen moet de vlieger op zijn ondereind neerkomen en dan d.m.v. vieten hem achterover laten vallen.
 14. De vlieger is zeer betrouwbaar om op te laten, alleen wanneer een andere vlieger een vleugel raakt, gaat het goed mis.
 15. Verder schijnt een groene Cody veel tegenspoed te geven. Dus is deze kleur door Mr. Cody ontraden.

Klik hier voor een grote versie van de bouwtekening.