DER LANGE

naar boven

 

naar boven

naar boven

naar boven

Deze vlieger is verkozen tot het clubproject 2003 van de Zeeuwse Vlieger Vrienden.
Het model werd eerder in het blad Vlieger gepubliceerd en is ook te vinden op het internet. De ontwerper is Stephan Busch uit Hamburg. Dankzij hem kregen we er een leuk model bij. De vlieger is afgeleid van de diamant- of ruitvlieger. Door de simpele vorm toch attractief en binnen de “regels” van ons clubproject zeer geschikt om je favoriete  kleuren in te verwerken. Het vliegbereik ligt tussen 2 - 5½ Bft. Het dragend oppervlak is ±100 dm2, het gewicht op ±175 gram.  175 : 100 =  1,75 gr/dm2.
naar boven

 ± 0.4 m’ Chicaradoek Zwart
± 0.3 m’ Chicaradoek kleur 1
± 0.3 m’ Chicaradoek kleur 2
8 m’ spinnakerzoomband

2 stuks RCF Ø 6 mm  voor de staander 1m lang
1 stuks RCF Ø 6 mm voor de bovenste ligger 1,5 m lang
1 kruisstuk met V-stelling voor Ø 6 mm
1 nylon eind dop Ø 6 mm

3 splitdop Ø 6 mm

1 messing koppelbus inw. Ø 6 mm
5 m toomlijn
1 toomringen
1 stuk dacron voor versterkingen 
naar boven

ZEIL

Als randafwerking hebben we gekozen voor spinnakerzoomband. Daarom moeten we aan de buitenzijde van de vlieger geen extra zomen rekenen. Daar waar de velden aan elkaar worden genaaid dienen we wel een zoom uit te snijden! Om de velden correct te kunnen uitsnijden is een mal van elk veld onontbeerlijk. Maak deze mallen van stevig karton. Elke mal gebruiken we tweemaal, voor de linker en voor de rechterzijde van de vlieger. Het uitsnijden van de velden kan nu beginnen. Bij de bovenste zwarte delen is de stofrichting heel belangrijk. In opgespannen toestand en tijdens het vliegen komen op de buitenste zijden de grootste krachten.
Zijn alle velden uitgesneden dan kan de naaimachine worden ingespannen. Om straks de symmetrie te waarborgen maken we een los linker en een los rechter deel. De staander is de scheiding. Voeg de velden A en B eerst te samen. Hou rekening met je gekozen kleurstelling.  De zoom omvouwen naar het zwarte vlak toe. Stik de zoom plat en doe dit ook bij de velden C en D. Beide delen kunnen nu aan elkaar worden gestikt. Het bovenste gedeelte zit nu in elkaar. Hieraan komt later de lange punt die onderaan de vlieger zit. Op de punten waar straks de ligger wordt opgespannen naaien we nu de dacronversteviging. Die wordt zodoende mooi afgewerkt achter het zoomband.
Nu werken we de stofrand bij vlak D af door het spinnakerzoomband er omheen te naaien. Voordat we de vlakken E aan de bovenste vlakken bevestigen moeten we de randen met zoomband afwerken. Zit dat op z’n plaats dan kunnen deze vlakken aan de bovenste vlakken worden genaaid. De linker en rechter zijde zitten in elkaar en kunnen nu worden samengevoegd. De middennaad van de vlieger pas vastnaaien nadat we de zijden precies op elkaar hebben gelegd en vastgespeld. Nu is het nog mogelijk om de symmetrie te corrigeren. Als beide zijden gelijk zijn aan elkaar dan kan de middennaad worden gelegd. Vouw de zoom om naar het donkerste vlak en stik de zoom plat.
Nu gaan we de twee lagen op de bovenste punt naaien. Hiermee maken we een tasje waarin de staander moet komen. Maak de opening niet te wijd, dat staat netter. Vervolgens worden de dacronverstevigingen bij het kruisstuk en bij punt T waar een toombevestigingspunt is gepland. We werken met zoomband de bovenste rand af bij vlak A. Ook hier wordt de buitenste rand van het tasje door de zoomband netjes afgewerkt. Rest ons nog de opspan­lijntjes op de hoeken te naaien en de naaimachine kan aan de kant. 
naar boven

FRAME EN TOOM

Schuif het kruisstuk op de staander en plaats aan de bovenzijde de nylondop, de staander bestaat uit twee delen dus bevestigen we de koppelbus op een deel van de staander. Onderaan de staander komt de splitdop. Schuif de staander in het dacrontasje boven aan de vlieger en voer de staander door het dacronhoesje onderaan de vlieger. Knoop het opspanlijntje losjes aan de splitdop. Nu de liggerlengtes bepa­len en met iets overmaat afzagen. De splitdoppen plaatsen en het geheel in elkaar steken. Rimpelt het zeil dan kan het losser/strakker aanspannen van het opspankoordje uitkomst bieden.

Om de toom te kunnen bevestigen branden we met een hete spijker een klein gaatje door de dacronversteviging en het zeil heen. We knopen de toomlijn om de staander bij punt T, deze lijn moet ongeveer 2,5 m lang zijn. In deze lijn wordt een toomring opgenomen. naar boven

 OPLATEN

Probeer de vlieger eerst uit in een rustig windje. De vlieger kan uitstekend vliegen zonder staart. Zoek het juiste punt voor bevestiging van de toomring op door verschillende standen in te stellen. De onderste toomlijn moet net niet strak staan. Helemaal zonder dit lijntje kan de vlieger niet want dan is een “knikkend” gedrag te zien.
Veel plezier met deze nieuwe aanwinst!
naar boven

 

Stuur ons je mening per E-mail