Lav selv en and


Byggevejledning til en and

Jeg har længe lovet mig selv (og andre) at lave en byggevejledning til min and.
Jeg har udskudt det, fordi jeg ved, at selvom anden er let at lave, er det besværligt at forklare! Men lad mig prøve alligevel.

Anden består af tre hoveddele: 2 sider og en mave. Herpå er fastgjort 1 næb (2 halvdele), 2 vinger (hver af to halvdele) og 2 fødder (også hver af to halvdele). Du skal altså bruge 5 skabeloner: 1 til de to sider, 1 til maven, 1 til de to vinger, 1 til de to fødder og 1 til næbbet, se figur 1.

Udformningen af disse skabeloner er ikke kritisk og de øvede kan springe beskrivelsen af skabelonerne over og gå direkte til syvejledningen.

Skabeloner

Jeg ved, at mange læsere gerne vil have helt nøjagtige instruktioner, så her er opskriften i alle sine grufulde detaljer - her begynder det at blive kompliceret! Men hvis du følger med på figurerne skulle forklaringen være til at forstå.

Vi starter med skabelonen til de to sider. Tag et stykke pap på ca. 1 meter, slå en vandret streg på midten (på den lange led). Slå to lodrette streger med 470 mm afstand.

På den højre lodrette hjælpeline afsættes 2 punkter henholdsvis 100 mm over og under den vandrette hjælpeline. På den venstre hjælpeline er det tilsvarende mål 40 mm. Med centrum i de just aftegnede 4 punkter tegnes 2 cirkler med radius 315 mm på højre hjælpelinie og 2 cirkler med radius 170 mm på venstre hjælpelinie. Nu har vi allerede konturerne af anden!

De fire cirkler mødes ved andens hals. Halsen skal rundes pænt af med to nye cirkler. Her bruger du et glas, en tallerken eller noget tilsvarende og laver en pæn cirkel på over- og underside. Cirklens størrelse er ikke vigtig, bare lav det så du synes halsen ser pæn ud!

Så skal vi lave åbningen ved andens mund. Lav en ny lodret linie 140 mm til venstre for den venstre lodrette hjælpelinie. Sådan det var det!

Så mangler vi kun halen, som er stykket A-B-C. Liniestykket A-B er en del af den store cirkel du tegnede før. På min and ligger B ca. 190 mm lodret over den vandrette hjælpelinie. Liniestykket B-C tegnes igen med en tallerken, gryde eller tilsvarende. Bare lave det som du synes det er pænt. Til sidst tegner du et øje på andens hoved - efter egen smag.

Så er skabelonen færdig og skal klippes ud. Ved D-E skal vingen sidde og ved F-G skal foden sidde, men det vender vi tilbage til.

Nu skal vi lave maven. Tag et nyt stykke pap og tegn en kopi af side-skabelonen incl. den vandrette hjlæpelinie, men uden halen - den skal nemlig laves anderledes på maven.

Hale-stykket på maven (A-B) skal være lige så langt som halestykket på siden (A-B) plus ca. 50 mm ekstra til sømrum. Den nemmeste måde at tegne halen på, er ved hjælp af side-skabelonen. Tegn et mærke på sideskabelonen ca. 50 mm væk fra A langs med cirkel-kanten ned mod G. Læg skabelonerne ovenpå hinanden således at det just afsatte punkt på side-skabelonen rører ved cirkelkanten på mave-skabelonen (nyt punkt A') og således at punkt B på side-skabelonen ligger på den vandrette hjælpe linie på mave-skabelonen (nyt punkt B'). Tegn en streg på mave-skabelonen langs side-skabelonen og gentag på den anden side.

Jeg sagde jo, at det lød kompliceret, men nu er maveskabelonen færdig!

Næste skabelon er vingen. Vingen skal følge andens ryg pænt når den flyver. Derfor er overkanten af vingen (fra D og mod spidsen) samme cirkel-kurve som på side-skabelonen. Tegn evt. efter side-skabelonen på et nyt stykke pap. Hvor stor vingen skal være bestemmer du selv. Min er 60-70 mm længere end stykket fra halsen og ud til punkt C. Underkanten af vingen er ikke vigtig, her er frit slag. Stykket fra D-E skal være ca. 150 mm af hensyn til syningen, herom senere.

Når du har lavet vinge-skabelonen lægger du den på side-skabelonen, der hvor du synes vingen skal sidde på og markerer stykker D-E på side-skabelonen, se figur 2.

Nu mangler vi kun foden og næbet og de er nemme. Næbbet skal være 180 mm bredt, hvor langt det skal være bestemmer du. Afrund med en cirkel. Foden bestemmer du helt selv, men lad være med at lave stykket F-G mindre end 100 mm af hensyn til syningen. Når foden er færdig markerer du F-G på sideskabelonen, hvor du mener foden skal sidde, se figur 2.

Nu er alle skabelonerne færdige og du skulle gerne have noget der ligner dem på figur 1. Alle skabeloner er incl sømrum.

Hvis du synes det virker uoverkommeligt ved gennemlæsning, så fat mod og prøv. Det er mere kompliceret at forklare end at lave! Hvis du trods alt opgiver kan du få skabelonerne færdige på mønsterpapir hos mig, mod et ekspeditions- og forsendelses-gebyr på 25 kr.

Klippe- og syvejledning

Start med at vælge farver til din and. Det kunne f.eks være sort med gule fødder og næb ligesom Daffy Duck, eller gul med orange næb og fødder, eller hvid med prikker i alverdens farver som Mette laver dem .... eller noget helt fjerde.

Jeg forudsætter at du bruger loddekolbe til udskæring - det er nemlig smart i denne forbindelse. Læg side-skabelonen på stoffet med den side du har tegnet på nedad. Skær én side ud og lad den sidde på skabelonen til du har skåret den næste, så klæber de nemlig sammen og er klar til at blive syet med det samme! Hvis stoffet ikke er for mørkt skulle du kunne se gennem det, ned på skabelonen. Marker nu punkterne F og G med en blyant - og skær hul til vingen mellem D-E. Tag siderne af skabelonen og sy dem langs ryggen - altså fra munden til punkt B!

Riv forsigtigt siderne fra hinanden. Sy øjne på siderne, designet bestemmer du selv. Måske store øjenvipper á la Andersine eller sure sammenknebne som Stålanden?

Skær en mave og to næb. Jeg syr kantbånd på næbene, dels som forstærkning dels som pynt.

Skær to gange to vingestykker så de klæber sammen og sy dem fra hele vejen rundt undtagen fra D-E. Skær tilsvarende to gange to fødder og sy dem hele vejen rundt undtagen fra F-G. Vend vrangen indad på begge vinger/fødder når de er syet sammen.

Sy vingerne på siderne ved D-E, men lad være med at sy dem sammen, luften skal kunne komme ned i dem. Pas på at du får syet vingerne på på den rigtige side. De skulle jo gerne sidde udenpå anden når du er færdig.

Nu skal anden samles ved at maven sys på siderne. Undlad at sy hen over F-G hvor fødderne skal sidde. Husk at få syningen mellem sider og mave til at ligge på den rigtigt side - tænk dig godt om!

Når maven er syet på skal fødderne på plads mellem F-G. Lad ligesom ved vingerne være med at sy hen over dem, sy langs kanten så der kan komme luft ned i.

Nu mangler du kun næbbet. Her skal du blot passe på at næbbet vender rigtigt og så iøvrigt sy langs kanten - og tænke over det der med inderside og yderside!

Snor

Til sidst skal anden have noget at hænge i. Jeg sætter snore i "spidsen" af næbbet og der hvor rundingen starter i hver side - altså ialt 3 steder på hver næb-halvdel - 6 snore ialt. Lav dem ca. 60 cm lange og saml dem i en kuglelejesvirvel således at alle 6 snore er lige stramme. Ellers drejer anden drejer helt vildt rundt.

Så skulle din and være klar til at blive prøve-fløjet - rigtig god fornøjelse!