flexifoil

(1988/5) Niettegenstaande de flexifoil een van de eerste stuntvliegers is, is er toch nog weinig of niets over geschreven. Waarschijnlijk komt dit door dat het zelf bouwen toch wel de nodige tijd en vooral geduld vergt. Waag een poging tot zelfbouw: Wees niet meteen ontmoedigd- met de eerste zal je wat problemen hebben, maar de volgende zullen beslist gemakkelijker gaan.

Benodigdheden:
4 m spinnaker nylon
konische glasfiber stokken van + 1 m
2 sleutelringetjes
2 dopjes + 3 mm
2 rubberringetjes 1
koperen busje + 10 cm lang
210 cm grove vitrage.

De bouw
Het verkrijgen van de stokken was vroeger nog wel eens een probleem, maar tegenwoordig zijn ze bijna overal te koop. Koop je ze compleet dan kosten ze + fl 39.50, koppel je twee volglas hengel delen zelf dan ben je iets goedkoper uit.
Als je ze zelf maakt gaat dit als volgt: Neem de 2 konische stokken, stop er de dopjes en ringetjes op. Lijm aan een van de dikke zijden het koperen busje vast met twee componenten lijm. Drogen, in elkaar schuiven en klaar is Kees. Dit was het gemakkelijkste gedeelte!

Voor dat je de stof-koopt moet je je er eerst van overtuigen, dat de stof bijna luchtdicht is. Doe dit door de stof tegen je lippen te drukken en te zuigen, er mag geen lucht door komen.

De flexifoils die we gaan bouwen zijn 180 cm breed en 60 cm diep.

Snij eerst 2 lappen van 182 x 72 cm ( doe dit met een soldeerbout, dit voorkomt rafelen). Laat rondom 1 cm over voor de zomen. Teken dan met potlood de 10 cellen er in, 18 cm uit elkaar. Je krijgt nu een bovenen een onderdek. Het ene laat je zo, dat wordt het bovendek. Met het onderdek doen we het volgende:
Teken achter de 1 cm zoomlijn 2 lijnen op 4 cm van elkaar; dit wordt de tunnel. Stik aan de binnenzijde van de tunnel een lus, na eerst een versteviging van 6 x 6 cm te hebben aangebracht. Vouw de lus iets naar binnen.
Zigzag de 2 x 4 cm en vouw de 1 cm zoom terug naar binnen. De strook gaas van 182 x 5,5 cm (breedte 1 cm zoom, 3,5 cm en weer 1 cm zoom) stikken we met de zoom in het zigzagwerk. Vouw de andere zoom om. De omgevouwen zoom van het bovendek haakt in de zoom van het gaas, waarna vast te stikken.

Snij nu 11 x de schotten uit. Het afgebeelde schot is rondom inclusief de 5 mm zoom! Teken op het schot steeds de plaatsen waar de tunnel en het gaas moeten komen, dit vergemakkelijkt het in elkaar zetten.

Naai nu de schotten aan de dekken, het eerst op het onderdek. Let op! Begin vooraan bij de tunnel, dus eerst de gehele onderkant. Als dit gedaan is naai je de bovenzijde vast; naai de tunnel niet dicht!

De staartzijde is nu nog open. Het kan zijn dat de bovenzijde nog iets te lang is-, snij dit af tot er nog + 1,5 cm over is. Naai de staartzijde dicht en hij is klaar. Nu de stok er in en het veld op; wacht op windkracht 5 a 6 en je kan je lol op. Bij het oplaten houdt een man de vlieger vast en de andere de stok met daaraan 2 lijnen van + 40 a 50 m. Trek bij het oplaten de lijnen niet te strak maar laat de wind de vlieger optillen.
Het oplaten zal in het begin wat problemen geven, maar dit heb je gauw onder de knie. Succes en verbaas je beslist niet over de trekkracht van deze toch mooie vlieger.

Noot van de redaktie:
De Flexifoil is gepatenteerd. Deze mag dan ook alleen voor eigen gebruik worden gemaakt.