HEKSENHOED

De Heksenhoed 

De Heksenhoedjes zijn een lijnversiering die afzonderlijk of achterelkaar draaien in de gewenste draairichting. Door toepassing van je eigen favoriete kleuren kan dit een prachtige aanvulling van je lijnversieringen worden. Door de maten in de tabel bij grote (factor) 1, te vermenigvuldigen met een de gewenste maat is elke formaat te berekenen. Wij zijn hier uitgegaan van de factor 1.

 MATERIAAL
0,25 m2 spinnakernylon
1,2 m1 spinnakerzoomband
1 m1 glasfiber Ø 2 mm
1 messing koppelbus voor Ø 2 mm
1 gelagerde wartel
0,5 m1 dunne lijn

ZEILEN
Maak volgens de tekening en de tabel een mal uit stevig karton voor de zeiltjes. Snij voor de gewenste maat heksenhoed 9 maal het zeildeel uit.  Zoom de kanten D en E om met een enkele zoom.  Vouw vervolgens het spinnakerzoomband voor de stokhoes dubbel en wrijf stevig met de achterzijde van bijvoorbeeld een schaar de vouw er goed in. Vouw het zoomband weer open en markeer met een potloodstreepje de afstanden W (zie tekening) duidelijk op het band. Plak alle zijden F van het zeildeel op het spinnakerzoomband volgens de tekening (Tip: gebruik hiervoor dubbelzijdig plakband verkrijgbaar bij de vliegerzaak). Om het niet te ingewikkeld te maken is het handig om in plaats van de exacte maat van het spinnakerzoomband een paar centimeter meer aan het begin en eind over te houden.  Plak vervolgens de cirkel dicht door punt X op Y aan te sluiten (tek. hierboven).  Vouw het spinnakerzoomband weer op de vouw om en stik vervolgens de tunnel voor het frame rondom dicht.  Om het glasfiber in de stokhoes te kunnen schuiven is het makkelijkst om nu tussen 2 zeildelen een "hapje" uit de stokhoes te knippen ter grootte van ongeveer 3 cm.   

FRAME
Pas nu de glasfiber in het messingbusje.  Zo nodig de fiber een beetje opschuren.  Lijm nu een kant van de fiber vast tot de helft van de bus.  Schuif de fiber nu met de bus in de stokhoes (dat voorkomt doorsteken van de stof).  Zet de fiber een beetje onder spanning alvorens hem op de juiste maat af te zagen. En zet hem met een klein beetje secondenlijm vast in de andere helft van de bus.  De hoed staat nu onder spanning rond.  naar boven

SAMENVOEGEN
Neem nu een grote stopnaald en de lijn.  Rijg de puntige kanten van de zeildeeltjes aan elkaar.  Leg een knoop in de uiteindjes en laat een stukje lijn over om een lus van te knopen voor de wartel. De draairichting van de hoed wordt nu bepaald.  Door de onderste punten van zijde D nu ook aan elkaar te rijgen en knopen ontstaat de heksenhoed.  De draairichting kan men laten veranderen door de onderste knoop los te maken en vervolgens de punt binnenste buiten te vouwen.  Dan maakt men de onderste knoop weer vast. 
Dit vergt enig inzicht, maar wijst zichzelf als u ervoor staat.  Laat ook aan de onderzijde en stukje lijn over om een lus te maken, zodat u het volgende hoedje daar met de wartel aan kan bevestigen. Door meerdere heksenhoedjes achter elkaar te bevestigen ontstaat een prachtige ketting die levendig zal draaien en de lijn versieren. Veel succes met je heksenhoedjes. naar boven

Stuur ons je mening per E-mail