mac n'grade


De hierbij beschreven vlieger was bij de Honig vlieger-ontwerp wedstrijd goed voor een tweede tot elf de prijs (zal wel de elfde zijn geweest!). De naam MAC N'GRADE staat voor: Modulair Acht Cellen Negentig GRADEn.

Onderdelen.
De vlieger bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. 8 spinnaker cellen bestaande uit twee delen spinnaker 490 x 490 mm2 (exclusief zoom) diagonaal op elkaar gestikt met op alle 6 zo ontstane punten lusjes met een touwtje in verband met het opspannen. In het midden zit een gat Ø 50 mm.
 2. 8 houten bollen Ø 40 mm met hierin steeds loodrecht op elkaar 6 gaten 15 mm diep Ø 7 mm C
 3. 12 stokken raminhout lengte 750 mm Ø 7 met in het midden een stukje slang van 5 cm waaruit 2 haakjes op 10 mm af stand steken
 4. 34 stokken raminhout lang 375 mm Ø 7 mm met aan een zijde een 5 mm diep gleufje. *)
 5. 8 spandraden met 4 lussen voor de cellen. Lengte tussen de lussen 485 mm. Elke lus is 22 mm lang. Maten exclusief de knoop.
 6. 12 spandraden voor de stijfheid van de constructie. De lengte is 1092 mm inclusief de lussen.
 7. toom met 2 lijnen van 3 m met wartels + 1 toomring
 8. 4 lussen van trekkoord (licht-schakelaar boven bed) met zig­zag steek in elkaar gezet om de toom aan de bollen te zetten te bevestigen.

*) Opmerking: Niet alle stokken zullen steeds nodig zijn; dit zijn maxima.

Opbouw.
De opbouw is als volgt. Kies de vorm die de vlieger moet krijgen.

 1. Steek per eel eerst 4 van de 6 stokken in een bol (of 5). Houdt rekening met het feit dat wanneer de vlieger in de lucht is, de stokken achter de stof liggen.
 2. Drapeer de stof waar hij moet komen
 3. Plaats dan de laatste 2 stokken (of 1). Waar 2 cellen elkaar raken de lange stokken gebruiken anders de korte
 4. Als zo alle cellen zijn gevormd, de stof met de lusjes opspannen en de spandraden E aanbrengen.
 5. Met de spandraden F het geheel opspannen en stijfheid geven
 6. De lusjes H om de bollen slaan op zo'n manier dat ze niet verschuiven en de toom aanklippen. Bij ieder gekozen model is het anders

Het vierkante basismodel heeft al enkele malen gevlogen in de schuine, zowel als de rechte stand. Wie van duurzaamheid houdt kan een RCF Ø 6 mm versie met splitdoppen en eventueel kunststof of houten schijven in plaats van houten bollen overwegen. De vlieger is niet een-twee-drie opgebouwd, maar je kunt er wat vorm betreft alle kanten mee uit. Gedemonteerd neemt hij niet veel ruimte in. Let wel op de vele spandraden; hij kan zo in een warrige kluwen veranderen.