makkie

(1997/1) Veel vliegeraars beschouwen makkies niet als volwaardige vliegers. Dat dacht ik ook! Maar ervaring heeft mij geleerd dat het veel voldoening geeft om een simpele vlieger van papier, naaigaren en breiwol vliegend te krijgen. Mijn makkie is gebaseerd op een makkie uit VLIEGER 1991 nr. 6, dat we nu eerst herhalen.
" Neem een oud schrift en verwijder de kaft. Het kaftje op de vouw doormidden scheuren, waarna we materiaal voor 2 vliegers hebben. Vouw de lange zijden ongeveer 2 cm naar achteren, zodat je een rechthoek van ± 20 x 13 cm overoudt. Maak met naaigaren een driepuntstoom, één in de linker-, één in de rechter bovenhoek en één precies in het midden. Nog een staartje of luchtankertje van dun papier of een staart van breiwol en klaar is je vliegertje. Vliegeren maar".
Nu had ik geen kaft maar wel een pizzadoos bij de hand. Helaas bleek het karton aan de zware kant te zijn. Hierna met een vel A-4 uit een schrijfblok geprobeerd. De vlieger vloog bij een lichte bries, maar bij een windvlaagje ging het papier hol staan. Dat was funest, de vlieger kwam al tollend omlaag. Hij moest hol blijven staan. De oplossing was eenvoudig. Vouw de bovenzijde tweemaal l cm om. Deze l cm brede reep heb ik op 3 plaatsen ingeknipt, zodat er 4 gelijke delen ontstaan. Doe lijm tussen de vouw en schuif het deel ernaast er een stukje overheen. Eveneens lijmen. Zo ook met de andere delen. Vouw de uitstekende delen van de bovenkant om en plak die aan de zijkanten vast. Toom en staart blijven hetzelfde. Nu is deze vlieger ook geschikt voor een wat steviger bries.
Veel succes,