NOWIND (Synergy)


Original plan in RTF nowind1.zip

subject: Indoor vierlijner
gewicht: 70 gr. totaal

Materiaal

Bouwwijze

Mallen maken, tekening is zonder zoom ,rondom dus 8mm. Toevoegen.

Spinnaker, P31, hoeft niet warm gesneden te worden maar kan met scherpe schaar of stofmes geknipt of gesneden worden

Zeildelen I en II "koud" op elkaar lijmen met pritt-stift en vastnaaien met zig-zag-steek, evenzo de naden rondom 1x omslaan (8mm.) en vastzetten met zz-steek.

Versterkingen op de gaten ,35mm, in zeildelen II naaien

Versterkingen op de hoeken A, B, en C naaien ,het is mooier en lichter als je daar voor enkele malen dubbelgevouwen P31 gebruikt. De vlieger is immers toch voor licht gebruik zodat het matriaal weinig te lijden heeft en de stof P31 is behoorlijk sterk en heeft weinig "rek". De versterkingen zijn tegelijk de hoezen voor de stokken/spanners dus moeten aan de onderkant open gelaten worden.

Boven in de hoezen lusjes van ½ cm naaien voor bevestiging van de opspan-lijnen, deze lusjes zijn bij de punten A en B, ook tegelijk de bevestigingspunten voor de lussen (lijn, van 30mm.) voor het bevestigen van de vliegerlijnen.

Op punt D, in de lijnen, is een stukje pvc-slang geknoopt, met de spanlijnen A-D, B-D en C-D, om de spanner D-D in op te nemen.

Deze spanner bestaat uit 2 stukken van 900mm. Die over elkaar heenschuiven en op de uiteinden weer in een stuk pvc-slang vastgezet worden.

Op de punten F (afstand F-D is 320mm.) ook stukjes slang lijmen voor de bevestigings punten van de spanlijnen A-F, B-F en C-F. Als je deze stukjes onge veer 30mm lang neemt en aan een kant open laat kun je daar ook de extra spanner E-E inschuiven.

Deze spanner E-E is voor meer wind dan 1 beaufort of als de vlieger teveel doorbuigt in iedergeval bij indoor weglaten.

Als vliegerlijnen gebruik je getwiste lijnen met een trekkracht van 5-7 kg. Let op alle 4 de lijnen zijn precies even lang

Hieronder vind je nog een plaatje van de officieele handvaten waarop de lijnen op verschillende punten kunnen bevestigd worden. Dit is om de hoek tussen onder en boven lijnen te vergroten of te verkleinen,resp. direct en minder direct besturen, officieel maakt dit laatste echter niet zoveel uit alleen dat ik vind dat als onder- en boven lijnen te dicht bij elkaar staan de vlieger slecht te besturen is.

GOOD WINDS,

Arie Wayenberg