BHM's Drage sider

Byggevejledning for spiral spinner

Denne byggevejledning er fra Dansk Drage Klubs medlemsblad.
Indsendt til bladet af mig selv. :-)

Materialer:
1 stk lyst stof og 1 stk mørkt stof. (Meget mindre end 1 M²)
370 cm fyrpind 5 mm.
Lidt velco tape. (120 cm han 48 cm hun)
Ca. 5 Meter line.
En smule dacron.
1 Ring.
Denne tegning er uden spiral-mønster.  

Byggevejledning:

Først skal de 4 vinger udskæres i karton med diagonal-målene 37 og 31 cm.

Nu lægges de 4 vinger på bordet så spidserne (på nær 2 cm) støder op mod hinanden. I denne position fastgøres de med nogle stykker tape, så de bliver liggende.

Nu skal du ud at finde en tekop, en 1 meter snor og en stiftblyant. Thekoppen jeg har brugt var 7,23 cm. i diameter. Kan du ikke finde en thekop med den diameter, kan en anden rund genstand også bruges. Diameteren må ikke være for lille, for så bliver virkningen ikke så god, og heller ikke støre end 8-9 cm.
Bind den ene ende af snoren med en løkke om blyanten og den anden ende tapes til siden af koppen, tæt ved bunden.

Sæt koppen præcist i midten af de 4 vinger og drej koppen så snoren vikles op omkring koppen indtil blyanten er placeret udfor en af vingespidserne. Lige nu vil det være rart at have hjælp.
Så prøv om du kan finde en til at holde koppen imedens du spadserer rundt om bordet med blyanten tegnende på skabelonen. (Herved skulle der fremkomme en spiral)

Når du har nået koppen, vikler du snoren ud igen og gør det samme en gang til, men starter i modsatte vingespids.

Skær nu skabelonen i stykker efter de streger du har tegnet. Skriv numre på de enkelte stykker så spinneren bliver nemmere at samle, og skriv på stykkerne de sømtillæg stoffet skal skæres efter. 3 mm til alle de buede kanter og 1 cm til alle de lige kanter.

Læg skabelonerne på stoffet og tegn omkring dem, tegn endvidere en streg til at skære efter. Skær stoffet ud med en loddekolbe. Husk halvdelen af skabelonerne skal på det lyse stof. Læg stofstykkerne en af gangen oven på hinanden så de overlapper med 6 mm. Sy 2 gange for hver samling. Fold sømmen 2 gange langs de lige sider og sy.

Nu skal du skære 2 runde stykker dacron med en diameter på 7.5 cm som du samler de 4 vinger med, en oven på spinneren og en under.(Efter du har sørget for en afstand mellem de inderste vingespidser på 4 cm). Sy langs kanten af draconen så vingerne sidder fast.

Nu skal du lave en ordning som kan holde på pindene.

Påsy nu på bagsiden af midten styrekanaler af dracon på de 4 spidser (2 * 4 cm) se figur 1 - sy kun på de længste sider, pindene skal helt igennem.

På de andre 12 spidser laves lommer således: afskær 12 stykker velcro tape af han-delen på 10 cm og 12 stykker af hun-delen på 4 cm.
Han-stykkerne limes på bagsiden af stoffet 4 cm fra spidsen, og hun-stykkerne limes ovenpå. Sy nu langs kanten så der opstår en kanal. Lav huller til linerne med en loddekolbe. Se figur 2.

2 pinde på 105 cm og 4 pinde på 40 cm udskæres og monteres på spinneren.

8 liner skal nu afmåles. Til hver vinge skal linerne skiftevis 50 og 40 cm. Linerne samles i en ring.

Nu er spinneren klar til brug. Sæt et par svirvler i ringen og forbind den med en line på 1.5 meter til din dragesnor, eller i bunden af dragen som hale.

God fornøjelse.

BHM