Kite site
Jan & Jolanda van Leeuwen


SQUARE
 

Deze vlieger is afgeleid van de Russiche Reus, Della Porta of clubvlieger.Door de simpele vorm heel attractief en goed bruikbaar om patronen in zowel de vlieger als de staart te verwerken. Door de dubbel uitgevoerde staartpunt komt de staart mooi strak op de wind. Dit laat de in de staart verwerkte patronen beter tot z’n recht komen. De staartpunt is onderin open zodat zand goed kan wegstromen. Tevens vergroot het de trekkracht van de staart en dat komt de stabiliteit weer ten goede. Het vliegbereik ligt tussen 2 - 5 Bft.  

MATERIAAL
± 3,7 m 36 grams spinnakerdoek
2 stuks Ramin Ø 8 mm  (spanners) 90 cm lang
2 stuks Ramin Ø 6 mm (staartspreiders)  60 + 20 cm lang
4 m toomlijn
2 toomringen
dacron voor versterkingen
 


ZEIL
Ik beschrijf hier een vlieger die in z’n geheel uit één kleur is gemaakt, dus geen opgenaaide patronen of zo. Dat laat ik graag over aan de mensen die dit modelletje willen nabouwen. Voor de randafwerking kiezen we voor spinnakerzoomband. Dat maakt de randen lekker stevig. Snij eerst het zeil zorgvuldig uit en let op zuiver haakse hoeken. Door de delen diagonaal op te meten is controle op de symmetrie mogelijk. Zit hier een afwijking in dan is het herstellen van de symmetrie nu aan te raden. Snij ook de staart uit. Deze is opgebouwd uit twee stukken van telkens de halve stofbreedte (zo’n 52 cm). We kiezen hier voor het gemak en dat kost alleen een beetje stof (we moeten niet altijd te zuinig zijn, toch?). Door de lange baan stof dubbel te vouwen en over die vouw op te delen in twee gelijke stukken kunnen we straks gemakkelijk die schuine lijnen aangeven. Na dit opdelen zetten we beide stukken aan elkaar vast met een platstiknaad. Het uiteindelijke uittekenen van de staart kan nu beginnen. Leg de lange strook op de grond en vraag om een helpende hand. Teken aan een einde de precieze breedte van de staart (ga uit van een denkbeeldige hartlijn). Aan het andere eind ook uitzetten en span over deze punten een touwtje (moet voor een vliegeraar geen probleem zijn). Zet om de meter een potloodmarkering naast het touw. Is dat aan beide zijden gedaan dan het uiteindelijke opmaat snijden van de staart worden uitgevoerd. Op de snijtafel is het simpel wegsnijden van het teveel snel gedaan. Alleen een rei langs de potloodmarkeringen leggen en snijden maar. Voor het onderste puntje van de staart hebben we een dubbel stuk stof nodig. Let op, deze stukken zijn niet helemaal gelijk aan elkaar (zie A & B) en denk om de zoomtoeslag (stippel lijn). Na het snijden van deze staartstukken kan de naaimachine op tafel. We beginnen met de vlieger. Voor het afwerken van de randen plaatsen we eerst de  dacrontasjes op de hoeken en het verster­kingstuk in het centrum waar een toompunt is gepland. De bovenste dacrontasjes bestaan uit een dubbele laag dacron (zie detail-tekening), de onderste bevestiging bestaat uit een dacron hoekversterking met een opgenaaide dacronhoes waar het frame tussen past. Maak deze hoezen en tasjes niet te ruim. Speling hierin maakt dat het frame teveel kan bewegen en dat kan weer vervorming van de vlieger veroorzaken. Dat laatste kan tot scheefvliegen leiden. Zitten de dacron onderdelen op het dekje dan kan de zoomband er omheen. In het centrum en in beide bovenste dacrontasjes nog  gaatjes smelten voor het toomlijntje en wat ons nog rest is een opspan­lijntje op beide onderste verstevigingen naaien en de vlieger is af. Nu nog de staart, hierin gaat net zoveel tijd zitten als in de vlieger.
naar boven

Voor de staart moeten twee tunnels worden gemaakt. De bovenste is van dacron en hierin komt het spannertje van 6 mm ramin. De onderste tunnel komt net boven de dubbel uitgevoerde staartpunt. Hier gaan we maar mee beginnen. De boven- en onderzijde van het grootste deel ( B ) moet worden voorzien van spinnakerzoomband. De onderkant van de punt blijft uiteindelijk een stukje open! Zo kan op het strand het zand uit de staartpunt weg stromen. De punten moeten binnenstebuiten in elkaar worden genaaid, vervolgens draaien we de punt weer in de juiste stand (met de zoom naar binnen en stikken op 2 mm van de rand nog eens langs de buitenste zijden. Nu gaan we de staartstrook van zoomband voorzien. Zit dit er omheen dan kan de bovenste tunnel erover worden vast gezet. Voor een mooie afwerking van die tunnel worden de uiteinden ervan eerst omgevouwen naar  binnen. Zo ontstaat een nette rand die nog sterk is ook. Leg in de dubbelgevouwen dacron strook de staart en speld de boel vast. Hierna met een dubbel gestikte zigzag vastnaaien. Twee keer recht stikken kan natuurlijk ook. Op deze plaats moet aan beide einden een opspanlijntje worden vastgestikt. Lijntje van 15 cm is prima. Nu de onderzijde van de staart. Hier komt het dubbele driehoekje met tegelijk in die naad een klein tunneltje waar een stokje in komt (zie detail A) dat de staart moet spreiden. Dit tunneltje snijden we uit een strookje spinnakernylon van 35 mm breed met voldoende lengte om bij de einden nog goed dicht te kunnen naaien. Als de tunnel met de staartdelen is samengevoegd dan nog het stokje in de tunnel insluiten door aan beiden einden een stiknaad te maken. Het stokje iets kleiner dan de staartbreedte maken en onder trekspanning het tunneltje sluiten. Lastig karweitje dat wel. Maar het naaiwerk zit erop. naar boven

 

FRAME EN TOOM
Voordat we de spanners van Ø 8 mm in de dacrontasjes schuiven moeten we ze eerst mooi rondschuren.  Aan het andere eind moet een zaagsnede komen waar we later het touwtje door trekken bij het opspannen. Die zaagsnede moeten we zekeren door er een wikkeling vlak achter te leggen. Zo kan die zaagsnede niet open splijten. De wikkeling afwerken met celluloselak of nagellak, zo blijft alles op z’n plaats zitten (jaren lang). Wil je een vlieger jaren mee laten gaan zet dan het Ramin in de bijenwas, vocht krijgt zo geen kans en het hout blijft soepel. De spanners lopen langs elkaar heen in het centrum van de vlieger we gebruiken geen kruisstuk of zo. Hier moet door het gaatje in het dacron een toomlijn van zo’n 150 cm om het frame worden geknoopt. Leg daarvoor een lus die net om beide spanner past zonder veel ruimte over te houden. Knoop een lijn van ongeveer 120 cm tussen de bovenste twee dacrontasjes. Knoop om het frame heen zodat hier ook de trekkracht op komt. Precies in het midden een toomring opnemen en hieraan het losse uiteinde van de toomlijn knopen die uit het centrum komt. In dit lijntje moeten we nog een toomring opnemen waaraan we later de vliegerlijn bevestigen. De plaats hiervan op het vliegerveldje bepalen.

 

OPLATEN
Zoek een vliegerstek met een strak windje van ± 3 Bft. Bevestig de staart en een dun vliegerlijntje. Zoek het juiste punt voor bevestiging van de toomring uit door verschillende standen in te stellen (proefondervindelijk dus). Hou wel in de gaten dat op 5 meter hoogte nog erg veel turbulente wind staat, dus lijn geven tot ±30 meter geeft een beter resultaat. Veel plezier met je SQUARE!
naar boven

 

E-mail: kitepassion@hetnet.nl