vogeltje

(1997/1) Deze vogelvlieger is afgeleid van een vlieger die vele jaren geleden te koop was. Met een slang en een stukje verenstaal als kruisstukje was er slecht mee te vliegeren. Ook het voor het frame gebruikte hout introduceerde zoveel asymmetrie dat allerlei verschillen optraden met als gevolg dat de vogel meer op de grond lag dan vloog. Het hier gepubliceerde model is, mits zorgvuldig gebouwd, een lust voor het oog en trekt zoveel aandacht door zijn gelijkenis met een echte vogel, dat men er veel opmerkingen over krijgt en veel plezier aan kan beleven als men uiteindelijk ontdekt dat het een vlieger is. In Italië kreeg ik diverse verzoeken om de vlieger te verkopen om er vogels mee op te schrikken en dan de vogeltjes in netten mee te vangen. Hier ben ik uiteraard niet op in gegaan! Ik heb ze gebouwd van zwart dun polyester zonder verdere tekening, zodat alleen een silhouet in de lucht verschijnt. De vliegerlijn, een soort zwart garen, is dermate dun dat je die niet waarneemt.

Voor het frame wordt 2 mm massief koolstofstaf toegepast. Het is typisch een vlieger voor heel weinig wind, die je met net iets te weinig wind om spontaan zelf te vliegen, toch in de lucht kunt houden. Door rukjes met de wijsvinger laat je de vleugels bewegen waardoor hij zichzelf omhoog maalt. Een vlieger om op te laten als niemand iets omhoog krijgt!

Benodigd materiaal.
* l m 38 g/m ICAREX P38 polyester
* 2 x l m EXEL massief koolstofstaf Ø 2 mm (vleugels en spanners)
* l x 52 cm EXEL massief koolstofstaf Ø 2 mm (staander)
* 11 x nylondopjes Ø 2 mm
* l x 4 mm kruisstukje.
* ± 50 m zwart nylongaren als vliegerlijn.

De opbouw.
Een brede vlieger luistert erg nauw naar zijn symmetrie! Wil men scheef hangen voorkomen besteed hier dan de nodige zorg aan. Maak een kartonnen mal van de tekening. Dat is één vliegerhelft. Snij of brand tweemaal een vliegerhelft uit. Let hierbij vooral op de stofrichting. De randen van de vlieger den niet afgezoomd om gewicht besparen. Door de twee helften op elkaar te leggen en op de plaats van de staander aan elkaar te stikken is de vogel eigenlijk al gevormd. Controleer nauwkeurig of beide helften elkaar exact afdekken. De kiel is dan dubbel. Stik de op elkaar liggende kielen langs de rand aan elkaar vast. De vleugelranden hebben een 1,3 mm opstaande rand. Vouw deze naar de rugzijde om en stik aan beide uiteinden de blokkering. Stik nu het omgeslagen deel vast, met dien verstande dat je op 0,5 cm afstand van een uiteinde 1,5 cm open laat. Hier kan later de vleugelstok door naar binnen worden geschoven. We maken vier hoesjes. Neem per hoes een stukje polyester van 10 x 4 cm (1). Vouw het over de lengte dubbel (2). Sla 2 cm vanaf de vouwrand om (3). Vouw 2 x 1/3 naar achteren (4). De hoes is gereed (5). Zie stikaanwijzingen. Stik de hoezen voor de staander op hun plaats. Zorg hierbij dat de kiel niet wordt meegestikt; vouw hem opzij.
Nu moeten we de hoezen aan de vleugelrand vastzetten. Een klein puntje van het hoesje steekt buiten de vleugelrand. Oriënteer het hoesje in lijn met de spanner en zorg bij het vaststikken dat de vleugelstok er onderlangs kan passeren.

Het geraamte.
Lijm het 4 mm kruisstukje op de juiste plaats op de staander. Het middengat is te ruim voor de 2 mm staander. Vul dat op met een stukje van een nylondopje. Sluit beide uileinden van de staander al met een nylondopje en plaats hem in de hoezen. Plaats nu de vleugelstokken in de vleugelhoes na eerst deze stokken aan beide uiteinden af te sluiten met een nylondopje. Nu plaatsen we de twee spanners. We sluiten ze aan beide uiteinden af met nylondopjes. De 2 mm spanner met nylondopje past precies in het 4 mm kruisstukje. Stik een klein lusje op het toompunt en de vlieger is klaar voor gebruik.

Slot.
Ondanks alle toegepaste precisie kan de vlieger iets voorkeur voor links of rechts hebben. In het 2 mm koolstofstaf, waarvan de buiging erg gelijkmatig is, kan door een verschil in oppervlaktespanning toch een heel klein spanningsverschil optreden, genoeg om het scheefhangen te veroorzaken. Verwissel de linker- en rechterspanner van plaats of draai de spanners en/of de vleugelstokken iets. Als er geen grove fouten zijn gemaakt bereik je vast beter resultaat. Ik heb dat vele malen ervaren. Na enige oefening zal je merken dat je met te grote rukken aan de vliegerlijn geen goed resultaat bereikt; daarvoor is de zaak te flexibel. Met hele kleine bewegingen kun je de vlieger beheersen en de omstanders in verwarring brengen!
Succes.


Klik hier voor een vergroting (150 kbyte)