VLIEGER 1983/5
DELTA SPECIAL
letterlijke delta-vlucht , tip , delta van fred , zwaluw delta , gaten delta ,
de "delta rondo" , delta per computer , ruit-delta , de trapeza , de flapper ,
delta's uit een stuk , twinkeel , space medusa , delta spanners ,
de invloed van het zwaartepunt , rechthoekige delta

zwaluw delta


Door mij werden diverse pogingen ondernomen een delta te construeren die in de vleugelpunten zo smal mogelijk zou moeten uitlopen. Of het nog gekker kan weet ik niet, dit eindresultaat vliegt in ieder geval zelfs goed!
Ik was van mening dat dit model nog al weinig windvangend oppervlak bezat daarom ging ik er van uit dat er veel wind voor nodig zou zijn. Ook om die reden werden stokken van 9 mm Ø gebruikt.

Ervaringen.
De delta kan niet zonder anker vliegen. Bij ruime windkracht 4 ging de delta een "bird-picking" effekt (neus tikt regelmatig-naar voren) tonen en maalden de vleugeluiteinden rond. De vlieger werd terzijde gelegd als "niet te redden". Bij een later herhaalde poging heb ik de vleugeluiteinden met een draadje gespannen, hierdoor kwam de vleugelonderzijde licht hol te staan. Alle hiervoor genoemde nare verschijnselen waren op slag weg. Bij windkracht 3 vliegt de delta betrouwbaar. Ik heb de vleugels van zwart spinnaker nylon gemaakt, de onderpunt is oranje en de kiel is geel. Het geeft op enige hoogte een zwaluwachtig effekt.