HORIZON

De Horizon staat aan de basis van veel van m'n zelfbouw-projecten, het is echter een lang verhaal hoe deze vlieger tot stand gekomen is, waarom en hoe hij geëvolueerd is.

Wat is de Horizon?

Het is een eigen ontwerp dat dateert van '00 en is in de loop der jaren geëvolueerd en geperfectioneerd is. Een radicale trick-vlieger (in positieve zin), een vlieger waarbij het fun-gehalte zeer hoog is. Met een span van 210cm is hij niet bepaald groot maar een kleine vlieger is de Horizon ook niet echt te noemen, hij heeft een windbereik (om te kunnen tricken) van ongeveer 1 tot 4 beaufort.

Hoe is de Horizon ontstaan?

Door het combineren van 2 zelfbouw-vliegers: de 'Venom' ,een extreem diepe vlieger met een uitzonderlijk hoog fun-gehalte en de 'X-clipse', een adaptie/modernisering van de Exlipse van Prism die vooral uitblinkt in zijn finesse. Het bekomen van een uitgebreide trick-mogelijkheid was prioriteir evenals het hoog fun-gehalte van de Venom behouden en de finesse van de X-clipse. Daarbij kwam nog dat ik het onwerp niet alleen voor mezelf maar ook voor Didakites maakte die een trick-vlieger op de markt wouden brengen en zo was er een beperking in de te gebruiken materialen en kleuren, een extra uitdaging dus.

Didakites en de Horizon

Het was een rare situatie, Didakites die bekend stonden voor beginnervliegers en vliegers voor het grote publiek wou een trick-vlieger bij hun gamma toevoegen, een type dat toch maar een kleine doelgroep heeft, aan mij de eer om die trick-vlieger te ontwerpen. Ik zat toen op die moment al met een idee in m'n hoofd en dit was de ideale kans om het te realiseren. Met wat materiaal van Didak kon ik aan het werk, dit was van middelmatige kwaliteit: de stokken niet te slap, de connectors niet te zwaar en de stof was kleurvast met een minieme rek. Na mijn afgewerkte versie werd er door de atelier waar Didak mee samenwerkte ook een prototype gemaakt, dit was over het algemeen degelijk buiten een paar kleine zaken en ook het stikwerk kon beter. De Horizon is een jaar op de markt geweest maar aangezien er geen reclame werd gemaakt, vb. in de vorm van testdagen is deze nooit een commercieel succes geworden.

Evoluties van de Horizon

De eerste evolutie is er één in de vorm van een grotere versie, 245cm om juist te zijn, deze vlieger is 'Horizon Advance' genoemd en er zit een conisch G-Force STD frame in om de zelfde stijfheid te bekomen als de originele versie, ook is de panel lay-out aangepast. De tweede is de Phazon One, een variatie op de Horizon Advance, wel een radicale variatie aangezien zowel de leading- als trailing-edge, de tail, de vinnen en de whiskers aangepast zijn. De Phazon One heeft meer de vorm van de Franse trick-vliegers (o.a. een tamelijk rechte leading-edge)

De finale versie


Dit is de originele Horizon maar dan afgewerkt zoals het hoort: heeft een beter frame en connectors, is op een aantal plaatsen verstevigd en is aangepast qua panel lay-out (zoals de Horizon Advance). Van deze Horizon Pro bestaat een U.L., STD en Vented versie

Bouwplan van de Horizon (Plan V1.01 dd za 21/01/2006)